Maršala Tita 109 75000, Tuzla
+387 (0)35 277 114 +387 (0)35 277 115
agora@agoracentar.org

Izvještaj o stanju i potrebama među uposlenima u obrazovanju, trgovini i zdravstvu tokom pandemije uzrokovane korona virusom 2020. godine

Društveno-edukativni centar za otvoreno obrazovanje i cjeloživotno učenje

Izvještaj o stanju i potrebama među uposlenima u obrazovanju, trgovini i zdravstvu tokom pandemije uzrokovane korona virusom 2020. godine

Udruženje građana Agora je u 2020. godini sprovelo istraživanje na području Grada Tuzla o stanju i potrebama među uposlenicima u tri branše i to: obrazovanje, zdravstvo i trgovina. Ispitano je 326 zaposlenih osoba iz gore tri navedene branše sa područja Grada Tuzla.

Cilj je bio ispitati i ustanoviti na koji način je pandemija uzrokovana korona virusom utjecala na rad i uposlenike u obrazovanju, zdravstvu i trgovini u Gradu Tuzla, kakvi su bili uslovi rada, podrška menadžmenta i sindikata, te koje bi edukacije olakšale prevazilaženje isth ili sličnih vanrednih situacija i pomogle im u traženju i kreiranju boljih uslova rada.

Rezultati istraživanja su pokazali da učesnici istraživanja imaju potrebe za edukacijom i jačanjem svojih kapaciteta. Edukacije koje su istaknute kao najpotrebnije su kursevi engleskog jezika i informatike, te edukacije Zakona o radu FBiH. Dio ispitanika je odgovorio da bi im bilo korisno  prisustvovati radionicama komunikacije i treninzima pisanja projekata.

Ostale rezultate ispitivanja možete pročitati na linku: http://agoracentar.org/publication/Izvjestaj_AGORA%2001.12.%20FINAL.pdf

Na osnovu rezultata istraživanja, Agora će ispitanicima, članovima sindikata te uposlenicima u navedneim oblastima s područja Grada Tuzle ponuditi edukacije kako bi unaprijedili svoja znanja i vještine, s ciljem traženja i dobijanja boljih uslova rada, bolje pozicije na poslu ili boljeg zaposlenja, te lakšeg prevazilaženja vanrednih situacija uzrokovanim nepdedvidivim okolnostima.

Istraživanje je realizovano uz mentorsku i savjetodavnu podršku Fastighets-a, sindikalne organizacije iz Švedske koja ima dugogodišnje iskustvo u radu sa sindikatima i radnicima i unaprjeđenjem uslova rada za uposlene na poslovima održavanja širom zemlje. Partnerstvo s Fastighetsom uspostavljeno je 2019. godine kroz zajednički projekat sa Olof Palme centrom.