Maršala Tita 109 75000, Tuzla
+387 (0)35 277 114 +387 (0)35 277 115
agora@agoracentar.org

Uspješne priče: Mladi pokrenuli vlastiti biznis

Društveno-edukativni centar za otvoreno obrazovanje i cjeloživotno učenje

Uspješne priče: Mladi pokrenuli vlastiti biznis

Projekat „Uči, misli, djeluj“ imao je cilj jačanje poduzetničke misli kod mladih osoba kroz edukaciju, mentorstvo i samozapošljavanje. Mlade osobe do 35 godina starosti, imale su priliku da se prijave na edukaciju za razvoj poduzetničkih ideja, ali i da osvoje sredstva za osnivanje vlastitog biznisa.
Kroz projekat su podržane tri poduzetničke ideje:

  • Računovodstvena agencija „SM“
  • „Mentha“ – proizvodnja prirodne kozmetke
  • Galerija umjetničkih slika „Tuzla art“

Predstavljamo vam poduzetničke ideje, odnosno mlade osobe koje su uzele učešće u edukaciji, napisale biznis plan i osvojile grant sredstva koja su im omogućila pokretanje vlastitog biznisa.

“Mentha” – proizvodnja prirodne kozmetike

Mirela Hatić, osnivač je tradicionalnog obrta za proizvodnju prirodnih sapuna i toaletno – kozmetičkih preparata, pod nazivom „Mentha“.

Primjer je mlade osobe koja je svoj hobi pretvorila u jako uspješan posao. Kako i sama kaže, najprije je počela sa proizvodnjom prirodne kozmetike za svoju porodicu, nakon toga za prijatelje, poslije čega su stigle i preporuke. Na taj način se širila mreža korisnika. Prvobitno „kuhanje“ u vlastitoj kuhinji je, kako kaže Mirela, danas preraslo u porodični biznis od kojeg živi njena porodica.

Agora: Kako ste se odlučili za pokretanje vlastitog posla?

Mirela: Moje osmogodišnje iskustvo rada u apoteci ali i galenskom laboratoriju uveliko je doprinijelo razvijanju ljubavi prema proizvodnji prirodne kozmetike. Uspjela sam spojiti svoje iskustvo sa našim prirodnim resursima i pretočiti sve u jadan mali biznis.

Agora: Koji su bili vaši prvi koraci za pokretanja vlastitog biznisa?

Mirela: Najprije edukacije. S obzirom da nisam, kroz svoje formalno obrazovanje, imala priliku da se susretnem sa poduzetništvom, moram istaći da mi je puno pomoglo to što sam učestvovala na projektu „Uči, misli, djeluj“. U okviru ovog projekta prošli smo edukacije na teme marketinga, predstavljanja i pozicioniranja na tržištu, pisanja biznis plana i još mnogo toga, što mi je uveliko pomoglo da steknem poduzetničko promišljanje. Osim edukativnog dijela, u okviru pomenutog projekta, dobila sam i finansijsku podršku. Osvojena grant sredstva sam udružila uz lična finansijska sredstva i pokrenula vlastiti posao.

Agora: Kada se neko odluči na pokretanje vlastitog posla i investiciju, uobičajeno je da napravi određene istraživanje tržišta, odnosno može li se taj posao i kvalitetno unovčiti. Kako ste vi saznali da postoji tržište za vaše proizvode u našem okruženju?

Mirela: Nakon što sam istražila tržište, uvidjela sam da se jako puno prirodnih sapuna uvozi u našu zemlju. S druge strane, mi smo zemlja koja je bogata prirodnim resursima, koji na žalost nisu iskorišteni. Nakon ove dvije činjenice, odlučila sam spojiti i svoje iskustvo te krenuti u proizvodnju provjereno prirodnih proizvoda. Ovo je ujedno i ono što nas izdvaja i pozicionira za razliku od naše konkurencije. Vodimo računa o tome da ispravnost naših proizvoda kontrolišemo u Zavodu za javno zdravstvo.

Agora: Koliko mladi ljudi traže prilike za samozaposlenje i koliko se usuđuju pokrenuti vlastiti posao?

Mirela: Mislim da su omladinci nezainteresovani dovoljno po pitanju poduzetništva; da razvijaju svoje ideje, da pokrenu vlastiti biznis. Vjerovatno žive pod ubjeđenjem da će ih nakon završenih škola čekati posao. No, međutim, za najveći broj njih nije tako. Vrijeme je da se mladi probude i da krenemo istraživati, stvarati sebi prilike i radna mjesta. Ono što bih ja savjetovala mladima je da koriste društvene mreže. Na njima bude objavljenih poziva i prilika za razne edukacije. Ukoliko mladi ne budu počeli odlučivati za sebe, to će činiti neko umjesto njih.

Agora: Koja su vaša iskustva po pitanju administracije i prikupljanja potrebnih dokumentara za pokretanje posla?

Mirela: Kada je u pitanju administrativni aparat i općenito problemi sa otvaranjem bilo kakvog biznisa, moram priznati da je izazov upustiti se u priču pribavljanja neophodne dokumentacije. Također, otežavajuća je okolnost to što ne postoji jedno mjesto na kojem se mogu dobiti sve potrebne i potpune informacije. Međutim, to ne bi smjelo da bude prepreka omladincima, da slijede svoje snove.
Inače, Mentha proizvodi se mogu naći u svim bolje snadbjevenim apotekama. Planovi za naredni period su i pokretanje linije prirodnih proizvoda za njegu kućnih ljubimaca. Više o Mentha proizvodima možete pronaći na FB društvenoj mreži.