Maršala Tita 109 75000, Tuzla
+387 (0)35 277 114 +387 (0)35 277 115
agora@agoracentar.org

Uspješne priče: Mladi pokrenuli vlastiti biznis

Društveno-edukativni centar za otvoreno obrazovanje i cjeloživotno učenje

Uspješne priče: Mladi pokrenuli vlastiti biznis

Projekat „Uči, misli, djeluj“ imao je cilj jačanje poduzetničke misli kod mladih osoba kroz edukaciju, mentorstvo i samozapošljavanje. Mlade osobe do 35 godina starosti, imale su priliku da se prijave na edukaciju za razvoj poduzetničkih ideja, ali i da osvoje sredstva za osnivanje vlastitog biznisa. 
Kroz projekat su podržane tri poduzetničke ideje:
· Računovodstvena agencija „SM“
· „Mentha“ – proizvodnja prirodne kozmeƟke
· Galerija umjetničkih slika „Tuzla art“

Predstavljamo vam poduzetničke ideje, odnosno mlade osobe koje su uzele učešće u edukaciji, napisale biznis plan i osvojile grant sredstva koja su im omogućila pokretanje vlastitog biznisa.

Računovodstvena agencija „SM“

Selmin Tuhovljaković i Mirza Hodžić, vlasnici
Racunovodstveni servisAgora: Kako ste se odlučili za pokretanje vlastitog biznisa?

Selmin: Ideja za naš poslovni poduhvat javila se kroz neformalni razgovor sa određenim brojem poduzetnika. Uvidjeli smo da su vlasnici biznisa imali potrebu za kvalitetnijim knjigovodstvenim uslugama i profesionalnijem poslovnom odnosu. To je bio prvi signal da ozbiljnije razmislimo o otvaranju računovodstvene agencije, s obzirom da smo kolega Mirza i ja imali preduslove za bavljenje ovom vrstom posla: stručna sprema, radno iskustvo, certifikat. Obojica smo bili nezaposleni u tom trenutku, tako da smo pronašli čvrste motive za realizaciju poslovnog poduhvata. Poduzetnički duh se javio kako iz potrebe, tako i iz prilike koju smo željeli iskoristiti.

Agora: Koji su bili vaši prvi koraci prije pokretanja vlastitog biznisa?

Selmin: Prvi korak koji smo poduzeli kolega i ja bio je razgovor sa potencijalnim klijentima za koje smo smatrali da bi mogli odvojiti vrijeme, saslušati našu poslovnu ponudu i ukazati nam povjerenje. Nakon kontakata i prezentacije našeg načina pružanja usluga, a koji se zasniva na kvalitetnom, profesionalnom i inovativnom aspektu, uvidjeli smo da postoji volja za uspostavu poslovne saradnje.

Agora: Šta je ono što vas izdvaja za razliku od vaše konkurencije?

Selmin: Na prvi pogled rekli bismo mladost. Međutim, u ovome poslu mladost može biti prepreka jer stariji poduzetnici, iz nekog razloga, vjeruju više starijim računovođama. Mi kontinuirano dokazujemo da mladost donosi nove tehnologije, novu energiju, brzinu, komunikacijske vještine i to je upravo ono što nas ralikuje od naše konkurencije. Mi smo u poslu koji zahtijeva mnogo strpljenja, dokazivanja, truda oko postojećih klijenata kao i pronalaska puta do potencijalnih. Dosadašnje klijente koje smo stekli iskazali su zadovoljstvo poslovnim odnosom, što smataramo najboljim marketingom. Također, naša kancelarija se nalazi na jako dobroj lokaciji, što predstavlja prednost za bavljenje ovom djelatnošću.

Agora: Koliko naša administracija djeluje ohrabrujuće za sve one koji žele osnovati vlastiti posao?

Selmin: Mi nismo imali prepreka kod osnivanja biznisa, ali definitivno se treba naoružati sa mnogo strpljena kod pribavljanja ogromne dokumentacije neophodne za dobijanje rješenja za početak rada. Smatram da bi bilo puno lakše i jednostavnije kada bi se sva dokumentacija regulisala na jednom mjestu, što nije nemoguće, uz dobru volju nadležnih tijela.

Agora: Šta bi poručili mladim obrazovanim, nezaposlenim ljudima, a koji promišljaju o pokretanju vlastitog posla?

Selmin: Želim pozvati, ohrabriti mlade osobe da se, ako imaju neke ideje za biznis, okušaju u tome, jer se nikada ne zna. Možda sebi stvore radno mjesto, a ujedno i drugima priliku da rade, da stvaraju novu vrijednost. Veliku ulogu u ohrabrivanju mladih da uđu u poslovne poduhvate treba da imaju projekti kao što je projekat u kome smo mi dobili inicijalna sredstva za pokretanje biznisa. Mladi imaju ideje, imaju poduzetničkog duha samo im treba podrška.