Maršala Tita 109 75000, Tuzla
+387 (0)35 277 114 +387 (0)35 277 115
agora@agoracentar.org

Volonterski program

Društveno-edukativni centar za otvoreno obrazovanje i cjeloživotno učenje

Volonterski program usmjeren je na promocije vrijednosti volonterskog rada, jačajnja kapaciteta za kvalitetno volontiranje u zajednici i građanske uključenosti u organizirani volonterski rad.

Razvojem volonterskog menadžmenta Udruženje kreira volonterske pozicije na osnovu potreba centra i zajednice, animira građane, posebno mlade na volonterski rad, organizuje obuku i osnaživanje volontera, razvija sistem motivacije za nagrađivanja, te prati efekte rada za korisnike i zajednicu.

Agora centar razvija volonterske aktivnosti koje su usmjerene na osnaživanje mladih kojima se pruža mogućnost da svoja znanja i vještine prenesu na druge, te tokom procesa jačaju vlastite kapacitete i unaprijeđuju znanja. Osim toga, Udruženje nudi mogućnost za organizovanje samoinicijativnih aktivnosti i projekata. Volonteri imaju mogućnost koristiti resurse Udruženja za realizaciju i pripremu aktivnosti koje su sami osmislili ili inicirali.

U razvoju volonterizma Udruženje djeluje na lokalnom i međunarodnom nivou:

Lokalni volonterski program angažuje mlade ljude na realizaciji edukativnih kurseva, kreativnih radionica, i drugih kreativnih, edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti.

Međunarodni volonterski program je rezultat dugogodišnje saradnje sa evropskim volonterskim programima i organizacijama, kao što su Jesuit Volunteers (JV) i ASA program. Volonteri JV programa tokom jednogodišnjeg angažmana u našoj zajednci razvijaju jednostavan i odgovoran stil življenja i jačaju vlastite kapacitete i sposobnosti. Volonteri iz ovog programa, posredstvom Agora centra, volontiraju u institucijama i partnerskim udruženjima u Tuzli. Volonteri ASA programa su uključeni u realizacii aktivnosti unutar Udruženja.

U razvoju programa Udruženje se rukovodi Evropskom poveljo o volonterizmu (1998) i Opštom deklaracijom o volonterizmu.

“Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi.”  Sherry Anderson

13131598_861546593971210_9041130401851047872_o