Maršala Tita 109 75000, Tuzla
+387 (0)35 277 114 +387 (0)35 277 115
agora@agoracentar.org

O nama

Društveno-edukativni centar za otvoreno obrazovanje i cjeloživotno učenje

Naša misija

UG Agora je organizacija civilnog društva koja putem programa neformalne edukacije zasnovanih na prinicipima otvorenog obrazovanja osnažuje i jača kapacitete pojedinaca, posebno mladih kao odgovornih građana koji preuzimaju odgovornost za svoj lični razvoj i razvoj zajednice.

Udruženje građana „Agora” je organizacija civilnog društva koja na principima otvorenog obrazovanja razvija poduzetne, profesionalne i osnažene pojedince, posebno mlade koji su pokretači pozitivnih promjena u zajednici.

Vizija

Odgovorni i zadovoljni građani preuzimaju inicijativu za lični razvoj i razvoj BiH društva.

Vrijednosti po kojima radimo

Udruženje radi u duhu demokratičnosti, otvorenosti, tolerancije, solidarnosti i bez političkog opredjeljenja, a nastoji motivirati što veći broj građana, posebno mladih, da se uključe u demokratske procese i upravljanje sudbinom svoje zajednice.

Udruženje djeluje u polju neformalne edukacije i cjeloživotnog učenja, promovirajući koncept otvorenog obrazovanja kao posebnu filozofiju obrazovanja koja se zasniva na sljedećim načelima:

  • građani imaju pravo i odgovornost da budu uključeni u proces razvoja zajednice, kroz određivanje i povezivanje potreba i potencijala zajednice, u cilju poboljšanja uslova življenja u zajednici
  • obrazovanje je proces koji traje cijeli život
  • svi pripadnici zajednice dijele odgovornost u misiji edukacije svih članova zajednice.

Historija

Agora centar osnovan je 2003. godine kao društveni centar pod okriljem Fondacije građana Simin Han, današnje Fondacije tuzlanske zajednice. Narednih sedam godina centar je razvijan kao poseban program Fondacije, u okviru kojeg je radio prema modelu otvorenog društvenog centra. Kada je centar prerastao nivo programa, 2010. godine Fondacija je zajedno sa korisnicima centra osnovala samostalnu organizaciju UG Agora, društveno edukativni centar za otvoreno obrazovanje i cjeloživotno učenje. Kao samostalna organizacija, uz mentorsku i finansijsku podršku Fondacije, Udruženje je nastavilo da razvija model otvorenog obrazovanja u zajednici, sa fokusom na neformalno obrazovanje odraslih.