Maršala Tita 109 75000, Tuzla
+387 (0)35 277 114 +387 (0)35 277 115
agora@agoracentar.org

Lokalna grupa za razvoj

Društveno-edukativni centar za otvoreno obrazovanje i cjeloživotno učenje

LOKALNA GRUPA ZA RAZVOJ SIMIN HANA

Program razvoja zajednice usmjeren je na animiranje građana na zajedničko, koordinirano djelovanje u svrhu poboljšanja uslova življenja u lokalnoj zajednici.

UG Agora, u okviru programa koordinira radom Lokalne grupe za razvoj Simin Hana (LGR), koja postoji  više od 10 godina, a čine je aktivisti, predstavnici formalnih i neformalnih grupa građana, te institucija iz lokalne zajednice. Lokalna grupa za razvoj broji 14 formalnih i neformalnih grupa i insititucija sa područja Simin Hana. Trenutno LGR čine predstavnici Savjeta MZ, UG Agora, Raft eko klub Accent, Aktiv žena Simin Han, Udruženje penzionera Simnin Han, Udruženje ratni vojni invalidi Simin Han, OŠ Simin Han Ambulanta Simin Han, Organizacija za djecu i mlade Osmijeh za osmijeh, UHD Prijateljice, Lovačka sekcija Simin Han, BK Zmaj od Bosne, Vijeće roditelja OŠ Simin Han, Vijeće učenika OŠ Simin Han, te pojedinci, akivisti iz MZ Simin Han.

Lokalna grupa za razvoj predstavlja mehanizam kroz koji građani diskutuju o potrebama zajednice, usaglašavaju zajedničke interese, redovno dijele informacije, jačaju saradnju, zajednički određuju prioritete, organizuju akcije za rješavanje problema i zajednički djeluju.

Lokalna grupa za razvoj Simin Hana svake godine ispituje potrebe u zajednici, identifikuje raspoložive resurse, pravi akcioni plan za djelovanje, organizuje akcije i poziva građane na angažovanost na problemima i rad na unaprijeđenju uslova života.  Tokom godina rada Grupa je organizovala mnogo aktivnosti na oživljavanju lokalne zajednice kao što su akcije uređenja Agora centra, ekološke akcije čiščenja deponije u Donjim Čaklovičima i Talijanima, akcije zagovaranja za postavljanje semafora, organizovanje javnih debata i različitih edukacija za građane, a prepoznatljiva je po organizovanju redovnih ekoloških akcija, te proljetnog sajma koji je prerastao u tradicionalnu aktivnost u Simin Hanu.
Lokalna grupa za razvoj Simin Hana članica Mreže aktivnih zajednice TK  osnovane uz podršku  Fondacije tuzlanske zajednice koja kroz mrežu pruža mentorsku i finansijsku podršku organizovanju građana u Tuzli.


“Heroji nisu goleme statue sa crvenim nebom u pozadini. To su ljudi koji kažu: ‘Ovo je moja zajednica i moja je odgovornost da je učinim boljom!”

Luis “Studs” Terkel, dobitnik Pulicerove nagrade
13029569_851224631670073_1570772063310942379_o